De mens als autonoom functionerende persoonlijkheid

 

Mijn overtuiging is dat ieder mens een autonoom functionerend wezen zou moeten zijn: een vrij, zelfstandig denkend en werkend mens. In onze opvoeding hebben wij geleerd gericht te zijn op wat anderen van ons verwachten. We kunnen ons zelfs schuldig voelen als we niet doen wat er van ons wordt verwacht. Maar onze eigen waarden en normen zeggen misschien wat anders. Als gevolg daarvan kunnen we het zicht op onze eigen waarden en normen, ons eigen gevoel of onze creativiteit verliezen. En kunnen we ons verward, onmachtig of verdrietig voelen.

Supervisie kan dan helpen om weer zicht te krijgen op die eigen waarden en normen. Want supervisie is erop gericht dat je leert reflecteren op eigen gedrag en gedachten. Met als doel (weer) een mens te worden met een eigen persoonlijkheid, die handelt op basis van zelfbeschikking en zelfverantwoordelijkheid.

Dit betekent dat het leren in supervisie gericht is op zelfbepaling, zodat je zelf (weer) keuzes kunt maken en beslissingen durft te nemen.  Als supervisor geef ik geen oplossingen, maar we zoeken samen naar jouw oplossing. We bespreken situaties waarin en waardoor jij kunt leren van je eigen ervaringen. Je zult je (weer) bewust worden van je eigen kracht!